![]() OLIVY nepatří k tradičnímu jídelníčku našich obyvatel a ani u našich nejbližších sousedů nejsou součástí národní kuchyně. Je to samozřejmě dáno zeměpisnou šířkou a z ní vycházejícími klimatickými podmínkami. Olivy u nás růst a zrát nemohou, nelze je ani importovat bez konzervace, a proto se naši předkové nemohli naučit je běžně a dobře používat. V dnešní době však můžeme pozorovat v mnoha českých a moravských domácnostech postupné rozšiřování jídelníčku o různé druhy oliv, což je dáno nejen vlivem cestování a seznamování se se zvyklostmi jiných národů, ale také celkovou osvětou směřující ke zdravé výživě. OLIVY jsou tradiční součástí chutné, pestré a vyvážené kuchyně obyvatel jižních přímořských států. Jsou s láskou pěstovány. Pro Řeky například představují míru majetku - jednotlivé olivovníky jsou registrovány jako u nás nemovitosti. Olivy po zpracování (syrové ze stromu se jíst nedají, jsou tvrdé a nechutné) jsou konzumovány v teplé i studené kuchyni. Rozeznáváme dvě základní podoby oliv - zelené olivy a černé olivy. Pro zajímavost: Černé olivy jsou skutečně dozrálé zelené olivy patřičného druhu. Tzv. druhové olivy jsou určeny ke konzumaci jako plody, zatímco olivy bez druhového označení by se měly používat k druhotnému zpracování v podobě oleje, kosmetických přísad atd. Ve Španělsku dozrávají dva druhy ušlechtilých oliv - Manzanilla se nazývají olivy zelené a názvem Cacereňa jsou označovány olivy černé. Zelené olivy určené pro jídlo se češou nezralé, zatímco černé olivy musí být vždy zralejší, aby se daly konzumovat a jsou také bohatší na olej. Ani pro nás by olivy nadále neměly být pouze sváteční delikatesou - jejich význam pro zdraví je dokázán a jejich zvláštní chuť je příjemná, což se o všech zdravých potravinách vždy říci nedá. Jíst olivy je v podstatě otázkou zvyku a zde je několik údajů, které dokazují jak chvályhodný je např. zvyk dát si k dobrému vínu olivu, nebo olivy přimíchat do studeného zeleninového salátu či do teplého jídla z těstovin. Receptů jsou desítky a kromě podpory zdraví přidáním oliv podpoříme i hezký vzhled podávaného jídla. OLIVY jsou významným zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin (fungují jako známý koenzym Q10), antioxidantů (odbourávají nebezpečné volné radikály v těle), přírodní vlákniny a minerálů, zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku. Olivy díky obsahu účinných látek napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi a spolu s antioxidačními účinky tak podstatně omezují riziko vzniku cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Vysoký podíl látek nezbytných pro lidský organizmus dává olivám pevné místo ve zdravé výživě a odborníci je doporučují zařadit do běžného jídelníčku. Pravidelná konzumace oliv nahrazuje nutnost zvláštní výživy umělou formou, protože jsou zcela přírodním zdrojem vitamínů, minerálů a dalších výše uvedených látek. Španělské olivy mohou zpříjemnit stravu i diabetikům. ![]() Nespokojíte se jen s cestováním po památkách, ale rádi si užíváte plnými doušky i místní kulturu? Pak neváhejte a vydejte se do Španělska právě o Velikonocích – hlavním svátku této země, kde má katolická tradice silné kořeny a oslavy mají grády. Velikonoce tady slaví s veškerou pompou a vážností, které jim náleží. Podívejte se! Ještě než začnou samotné Velikonoce, pořádají se v únoru po celé zemi karnevaly. Podobně jako v Česku masopust. Lidé vyjadřují svou radost nad koncem zimy a připravují se na období nadcházejícího půstu. Hudba, tanec, barvy, převleky a zábava. To jsou hlavní rysy karnevalů. Jejich nezbytnou součástí je volba krále a královny karnevalu, která probíhá hned na úvod. Popeleční středou celé veselí končí pohřbem sardinky. Sardinka (tedy její atrapa v nadživotní velikosti) je symbolem zimy a jedná se o španělskou obdobu pochování basy. Hlavní oslavy Velikonoc se koncentrují do období mezi Květnou a Velikonoční nedělí, proto se ve Španělsku používá spíše název Svatý týden (Semana Santa), ne Velikonoce. Během celého týdne od brzkých ranních hodin ulicemi města chodí procesí kajícníků. Účastnit se těchto procesí je pro každého velkou ctí. Část procesí tvoří tzv. nazaretští. Jsou nepřehlédnutelní. Na hlavách mají kuželové čepice připomínající Ku Klux Klan. Oděv má ale své kořeny v historii, v dobách inkvizice. Potrestaný hříšník musel nosit jako symbol pokání onu čepici s pláštěm, který zakrýval záda a hruď. Někteří nazaretští pak i dnes kráčejí bosí, aby tak zdůraznili své pokání. V rukou drží svíce. Obzvláště v noci mají tato procesí velice tajemnou až strašidelnou atmosféru. Dalšími členy procesí jsou nosiči, kteří nesou oltář se sochou Ježíše Krista, Panny Marie nebo Umučení Krista, mnohdy velice rozměrný a těžký, který je slavnostně vyzdoben. V procesí jsou také lidé převlečení za biblické postavy a během dne hrají pašijové hry. Každé procesí je doprovázeno svou vlastní hudbou, které dotváří charakter celé události a mimo jiné pomáhá udržovat tempo skupiny. Každá čtvrť, přesněji řečeno bratrství (cofradías) vysílá své vlastní procesí. Ta pak celý den chodí ulicemi města a soutěží mezi sebou o nejkrásnější oltář, o nejlepší hudbu nebo o nejkrásnější sutany. Jestli budete mít to štěstí, že váš hotel bude na trase, kudy vedou procesí, počítejte s tím, že se na Velký pátek, kdy oslavy vrcholí, moc nevyspíte, o zážitek však budete mít postaráno. Velmi doporučujeme procesí v Malaze,která se konají každý den v termínu 5.4.-12.4.2020 Zarezervujte si u nás ubytování včas a užijte si Velikonoce trochu jinak. Rezervovat můžete na tel: 607 263 128 nebo přímo na našich webových stránkách |
AutorLuděk Hauner Archiv článků
Octubre 2020
|